Tento recept na bábovku s tekvicou a jablkami spája všetky lahodné chute jesene do jednej lahodnej pochúťky. Bábovka je pokvapkaná teplým karamelom, vďaka čomu vznikne dekadentný dezert, ktorý je ideálny na spárovanie s pár kopčekami zmrzliny. Originálny recept od spoločnosti Wilton, preložený len pre Vás!
Čo sa ukrýva za týmto gurmánskym kúzlom?
Bábovka:
3 hrnčeky hladkej múky
1 PL mletej škorice
1 ČL soli
1 ČL sódy bikarbóny
1/4 ČL mletého klinčeka
3 vajcia
2 hrnčeky kryštálového cukru
3/4 hrnčeka oleja
425g tekvicového pyré (z konzervy alebo čerstvé, je to na Vás)
1/3 hrnčeka jablkovej šťavy/mlieka
1 ČL vanilkového extraktu/arómy
1 a 1/2 hrnčeka jabĺk nakrájaných na malé kúsky (cca 2 jablká)
1/2 hrnčeka sekaných vlašských alebo pekanových orechov
Karamelová poleva:
1 hrnček kryštálového cukru
2 PL vody
1/2 ČL soli
1/2 hrnčeka smotany na šľahanie
3 PL masla
S týmito našimi produktmi to zvládnete ako profík:
Ako čarovať:
Predhrejeme rúru na 175°C a dôkladne si vymastíme formu na bábovky Carex sprejom, alebo iným vymsťovacím sprejom.
V miske zmiešame múku, škoricu, soľ, sódu bikarbónu a klinčeky.
V druhej miske si metličkou zmiešame cukor, olej, tekvicové pyré, jablkovú šťavu/mlieko a vanilkový extrakt.
V tretej, veľkej miske si vyšľaháme vajcia na strednej rýchlosti až pokiaľ nedosiahnu svetlo-žltú farbu. Následne do vajec postupne pridávame tekvicovú zmes, a dôkladne šľaháme.
Následne na najslabšej rýchlosti alebo ručne primiešame múčnu zmes a napokon jablká a orechy.
Vložíme cesto do pripravenej formy na bábovku a dáme piecť na 55 až 60 minút, alebo dokedy špáradlo vpichnuté do stredu bábovky nie je po vytiahnutí čisté.
Vyberieme bábovku z rúry a necháme ju 15 vychladnúť vo forme. Následne ju premiestnime na mriežku a necháme ju úplne vychladnúť.
Pokiaľ nám bábovka chladne, na miernom ohni v menšom hrnci rozpustíme cukor, vodu a soľ a dôkladne miešame pokiaľ sa cukor a soľ úplne nerozpustia. Potom necháme polevu variť na strednom ohreve cca 6-8 minút, alebo pokiaľ nedosiahne jantárovú farbu.
Presunieme hrniec zo sporáku a pridáme smotanu a maslo. Buďte opatrní, poleva bude bublať. Ak sa v karameli začnú tvoriť hrudky, presunieme polevu naspäť na sporák a znova zohrejeme a dôkladne miešame pokiaľ sa hrudky nerozpustia.
Bábovku polievame ešte teplou polevou a podávame.
A je to! Vaša úžasná tekvicovo-jablková bábovka je hotová! Keď ju vytiahnete z rúry, vaša kuchyňa bude voňať ako jeseň! Odkrojte si poriadny kúsok, nalejte si šálku horúceho čaju a vychutnajte si každé sústo tohto lahodného jesenného kúzla.
Nech sa Vám v kuchyni ľahko čaruje,
tím Pečiem, aj keď to neviem
Comments