top of page
Writer's pictureWilton

Recept na Tekvicovo-jablkovú bábovku

Tento recept na bábovku s tekvicou a jablkami spája všetky lahodné chute jesene do jednej lahodnej pochúťky. Bábovka je pokvapkaná teplým karamelom, vďaka čomu vznikne dekadentný dezert, ktorý je ideálny na spárovanie s pár kopčekami zmrzliny. Originálny recept od spoločnosti Wilton, preložený len pre Vás!





Čo sa ukrýva za týmto gurmánskym kúzlom?

Bábovka:

  • 3 hrnčeky hladkej múky

  • 1 PL mletej škorice

  • 1 ČL soli

  • 1 ČL sódy bikarbóny

  • 1/4 ČL mletého klinčeka

  • 3 vajcia

  • 2 hrnčeky kryštálového cukru

  • 3/4 hrnčeka oleja

  • 425g tekvicového pyré (z konzervy alebo čerstvé, je to na Vás)

  • 1/3 hrnčeka jablkovej šťavy/mlieka

  • 1 ČL vanilkového extraktu/arómy

  • 1 a 1/2 hrnčeka jabĺk nakrájaných na malé kúsky (cca 2 jablká)

  • 1/2 hrnčeka sekaných vlašských alebo pekanových orechov

Karamelová poleva:

  • 1 hrnček kryštálového cukru

  • 2 PL vody

  • 1/2 ČL soli

  • 1/2 hrnčeka smotany na šľahanie

  • 3 PL masla




S týmito našimi produktmi to zvládnete ako profík:



Ako čarovať:

  1. Predhrejeme rúru na 175°C a dôkladne si vymastíme formu na bábovky Carex sprejom, alebo iným vymsťovacím sprejom.

  2. V miske zmiešame múku, škoricu, soľ, sódu bikarbónu a klinčeky.

  3. V druhej miske si metličkou zmiešame cukor, olej, tekvicové pyré, jablkovú šťavu/mlieko a vanilkový extrakt.

  4. V tretej, veľkej miske si vyšľaháme vajcia na strednej rýchlosti až pokiaľ nedosiahnu svetlo-žltú farbu. Následne do vajec postupne pridávame tekvicovú zmes, a dôkladne šľaháme.

  5. Následne na najslabšej rýchlosti alebo ručne primiešame múčnu zmes a napokon jablká a orechy.

  6. Vložíme cesto do pripravenej formy na bábovku a dáme piecť na 55 až 60 minút, alebo dokedy špáradlo vpichnuté do stredu bábovky nie je po vytiahnutí čisté.

  7. Vyberieme bábovku z rúry a necháme ju 15 vychladnúť vo forme. Následne ju premiestnime na mriežku a necháme ju úplne vychladnúť.

  8. Pokiaľ nám bábovka chladne, na miernom ohni v menšom hrnci rozpustíme cukor, vodu a soľ a dôkladne miešame pokiaľ sa cukor a soľ úplne nerozpustia. Potom necháme polevu variť na strednom ohreve cca 6-8 minút, alebo pokiaľ nedosiahne jantárovú farbu.

  9. Presunieme hrniec zo sporáku a pridáme smotanu a maslo. Buďte opatrní, poleva bude bublať. Ak sa v karameli začnú tvoriť hrudky, presunieme polevu naspäť na sporák a znova zohrejeme a dôkladne miešame pokiaľ sa hrudky nerozpustia.

  10. Bábovku polievame ešte teplou polevou a podávame.





A je to! Vaša úžasná tekvicovo-jablková bábovka je hotová! Keď ju vytiahnete z rúry, vaša kuchyňa bude voňať ako jeseň! Odkrojte si poriadny kúsok, nalejte si šálku horúceho čaju a vychutnajte si každé sústo tohto lahodného jesenného kúzla.


Nech sa Vám v kuchyni ľahko čaruje,


tím Pečiem, aj keď to neviem


Comments


bottom of page